Projektoví experti sa zúčastnili štúdia severskej cezhraničnej spolupráce

Projektoví experti sa zúčastnili štúdia severskej cezhraničnej spolupráce

Slovenskí, ukrajinskí a nórski partneri úspešne realizovali projekt „Poskytovanie informácií a implementácia inovatívnych prístupov k cezhraničnej spolupráci medzi Slovenskom a Ukrajinou“ – Inováciami k efektívnejšej spolupráci.

Cieľ projektu:

1) získanie a analýza spoľahlivých, vysokokvalitných a úplných informácií o formách, metódach a výsledkoch činnosti Barentsovej euro-arktickej rady a Regionálnej rady;

2) vypracovanie pre riadiace subjekty Slovenska a Ukrajiny praktických odporúčaní súvisiacich s ich aplikáciou za účelom zvýšenia efektivity cezhraničnej spolupráce prihraničných regionov týchto krajín na jednej strane a zároveň regiónu Karpát ako celku.

Barentsova euro-arktická rada a Regionálna rada – inštitúcie severských štátov a EÚ zamerané na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce v Barentsovom regióne. Tieto organizácie boli založené na začiatku 90. rokov minulého storočia z iniciatívy známeho škandinávskeho politika a vtedajšieho ministra zahraničných vecí Nórska Thorvalda Stoltenberga (mimochodom otca dnešného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga). Napriek pokročilému veku sa Thorvald Stoltenberg dodnes aktívne zaujíma o problematiku európskej cezhraničnej spolupráce a bol jedným s iniciátorov vypracovania uvedeného projektu.

Za účelom získavania skúseností z cezhraničnej spolupráce na severe Európy 8.–12. novembra tohto roka Barentsov región navštívila skupina ukrajinských expertov projektu. Tím expertov tvorili:

  1. Prof. Serhij Ustych, DrSc. mimoriadny a splnomocnený vyslanec, vedúci Katedry zahraničných štúdií a spoločenských komunikácií Užhorodskej národnej univerzity, riaditeľ Ústavu cezhraničnej spolupráce (vedúci delegácie);
  2. Oleksandr Bilak – zástupca primátora mesta Užhorod;
  3. Prof. Volodymyr Prychodko, DrSc. – vedúci Katedry medzinárodných ekonomických vzťahov Užhorodskej národnej univerzity
  4. Radmila Ustych – manažér občianskeho združenia Forza;
  5. Olesia Benchak – asistentka na Katedre zahraničných štúdií a spoločenských komunikácií Užhorodskej národnej univerzity, manažérka projektu

Program pobytu delegácie v prihraničnom nórskom meste Kirkenes bol dosť nabitý.

V prvom rade delegáciu prijal starosta komúny Sør-Varanger, veterán cezhraničného pohybu Rune Rafaelsen. Porozprával o dlhoročných skúsenostiach Nórska z cezhraničnej splupráce a o súčasných problémoch prihraničných regiónov. Predovšetkým išlo o minuloročnú krízovú situáciu s viac ako 5 tisícmi utečencov zo Sýrie, ktorí sa na územie Nórska dostávali z Ruska (foto).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R. Rafaelsen a O. Bilak sa dohodli na vytváraní partnerských vzťahov medzi Užhorodom a mestom Kirkenes.

 

R. Rafaelsen ukázal hosťom objekt cezhraničnej spolupráce – jedinečnú nemocnicu, ktorá je spoločne  stávaná nórskymi, fínskymi, švédskymi, islandskými staviteľmi z hotových modulov, ktoré sú dovážané trajektovou loďou z Nemecka (foto).

 

Delegácia tiež navštívila modernú viacnárodnostnú školu, ktorá pracuje podľa inovačnej pedagogickej koncepcie (foto).

 

Ukrajinskí experti sa stretli s riaditeľmi Barentsovho inštitútu – oddelenia Nórskej arktickej univerzity v meste Tromsø, ktoré sa venuje výskumu cezhraničnej spolupráce – Mariannou Solem a Svejmom Orgejmom. Prediskutovali spoločný výskum a publikácie vedcov Nórskej arktickej univerzity, Užhorodskej národnej univerzity a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, výmenu študentov a pedagógov v rámci študijných pobytov (foto).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stredobodom programu bola práca delegácie v organizáciách, ktoré zabezpečujú činnosť Barentsovej euro-arktickej rady a Regionálnej rady, teda Barentsovho sekretariátu a Medzinárodného Barentsovho sekretariátu. Prvá organizácia je súčasťou Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva so sídlom v Kirkenes a zabezpečuje koordináciu cezhraničnej spolupráce v regióne. Jej vedúci predstavitelia – nórski diplomati Anja Saalo a Heidi Andressen ponúkli hosťom z Ukrajiny bohaté informácie o formách súčasnej cezhraničnej spolupráce a jej perspektívach (foto).

Druhá organizácia je medzivládnou štruktúrou, ktorá zabezpečuje vzájomnú spoluprácu severských partnerov a EÚ v otázkach rozvoja cezhraničnej spolupráce. O úspechoch cezhraničnej spolupráce v Barentsovom regióne ukrajinskú delegáciu podrobne informovali zástupcovia Medzinárodného Barentsovho sekretariátu švédski a fínski diplomati  Tomas Hallberg a Laura Kvist.

Informačná spolupráca bola predmetom stretnutia so šéfredaktorom nórskeho portálu The Independent Barents Observer Atle Staalesenom (foto).

Na všetkých stretnutiach experti zároveň rozprávali nórskym kolegom o pozitívnych ukrajinských skúsenostiach v oblasti cezhraničnej spolupráce, najmä v cezhraničnom regióne Karpát.

Kvôli zdravotnému stavu T. Stoltenberga sa delegácii bohužiaľ nepodarilo s ním realizovať predbežne plánované stretnutie. Napriek tomu odovzdal ukrajinským expertom úprimný pozdrav a presvedčil ich, že by rád navštívil Zakarpatskú oblasť a Košický samosprávny kraj začiatkom marca. Práve v tomto čase sa bude realizovať medzinárodná vedecko-praktická konferencia ako jeden zo záverov riešenia projektu (foto).

Celkovo návšteva ukrajinských expertov v Nórsku napomohla získaniu skúsenosti o najnovších a najefektívnejších formách cezhraničnej spolupráce, ktoré sa uplatňujú v severoeurópskych štátoch. Je to záruka dosiahnutia vytýčených cieľov v rámci projektu Inováciami k efektívnejšej spolupráci.

 

 

 

Skupina ukrajinských expertov